Freze
Freze ekseni etrafında dönen kesici parçasının üzerinde çalışılan iş parçasından talaş kaldırması yolu ile şekillendirme yapılmasını sağlayan bir makine olarak anlatılabilir. Anlaşılabileceği gibi endüstriyel talaşlı imalat yapan işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Özellikle metal hammadde kullanarak üretim yapan tüm işletmeler bu tezgâhı kullanmaktadırlar. Dolayısıyla sanayi ve ağır sanayi alanında faaliyet gösteren (neredeyse) tüm işletmelerde bu takımdan faydalanılmaktadır.
Tabi sektördeki en önemli gelişme teknolojik gelişmeler sayesinde otomatik olarak imalat yapılabilmesinin önünün açılması olarak kabul edilebilir. Özel bilgisayar programları yani CAD-CAM ve bilgisayarlar yardımıyla freze tezgâhlarında otomatik olarak imalat yapılabilmektedir. Frezeleme ile tornalamanın farkı ise çok karmaşık değildir. Tornalama işleminde çalışılan malzeme eksenel hareket yaparken takım doğrusal olarak hareket eder. Frezeleme işleminde ise bunun tersi bir durum söz konusudur. Yatay frezeleme yapan tezgâhlara yatay freze, dikey frezeleme yapan tezgâhlara dikey freze, iki türlü de frezeleme işlemi yapabilen tezgâhlara da üniversal tezgâh adı verilmektedir.
Freze takımları hız çeliğinden yapılmış yekpare olabilir. Sert metalden yapılmış uçlu takımlar kullanılan tezgâhlar da vardır. Yekpare takımları değiştirmek mümkün değildir. Uçlu frezeler ise değiştirilebilir. Tezgâhların kullanılmasında dikkat edilecek bir diğer konu ise diş sayısının malzemeye uygun olarak seçilmesidir. Hem yapılan işin doğru ve verimli şekilde bitirilmesi hem de takım ömrünün uzun olması için bu noktalara dikkat etmek gerekecektir. Üzerinde çalışılan, işlenen malzemeye ve makinenin devrine uygun şekilde takım seçildiği takdirde takımın ömrünün uzaması sağlanabilir.